Hnutí Na vlastních nohou - Stonožka


Přejdi na obsah

Slavnostní mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha

V pátek 2. prosince 2011 se zaplnila katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha do posledního místečka stonožkovými dětmi, jejich rodiči a učiteli a vojáky, kteří se Stonožkou spolupracují. Vzácný patron Stonožky J. E. Mons. Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, je pozval na slavnostní mši uspořádanou u příležitosti ukončení výtvarné a literární soutěže "Svatá Anežka Česká". Mezi vzácnými hosty, kteří přijali pozvání, nechyběl zástupce ředitele Společného operačního centra MO brig. gen. Jaroslav Kankia a velitelé dvou jednotek, které působily v afghánské provinici Lógar - plk. Rudolf Honzák a plk. Ctirad Gazda.

Slavnostní mši zahájila přesně v 11 hodin stonožková hymna v podání Josefa Vágnera. Během jejích tónů vešel do katedrály slavnostní průvod církevních hodnostářů včele s J. E. Mons. Dominikem Dukou OP, arcibiskupem pražským. Všechny přítomné přivítala paní Běla spolu s Markem Ebenem. Paní Běla poděkovala všem stonožkovým dětem, pedagogům a také vojákům, kteří během svého působení v zahraničních misích realizovali společné projekty pomoci.
"... Dnes zde slavíme také 800. výročí narození svaté Anežky České a bez nadsázky, vy, učitelé, kteří vychováváte tuto novou generaci, opravdu kráčíte v jejích stopách. Vám, vojáci, velice děkuji, že nám dáváte možnost, abychom dětem, které žijí ve válečných zónách, mohli alespoň trochu pomoci, a dáte jim alespoň trochu naděje..." . J. E. Mons. Dominik Duka byl velmi mile překvapen vysokou úrovní výtvarných a literárních prací, které do soutěže k 800. výročí narození sv. Anežky České příšly. Poděkoval též stonožkovým dětem a vojákům za jejich pomoc dětem ve válečných oblastech světa. Během mše přečetly děti přímluvy a v doprovodu vojáků předaly dary, které prezentovaly způsob získávání finančních prostředků na humanitární pomoc. Mši zakončil slavnostní průvod církevních hodnostářů, behem něhož zazněla píseň Ave Maria ve vynikajícím podání Pepy Vágnera.

Odpoledne se autoři nejlepších soutěžních prací spolu se svými rodiči a pedagogy sešli v reprezentačních prostorách Arcibiskupského paláce, aby převzali z rukou J. E. Mons. Dominika Duky OP, paní Běly a asistentky pražského arcibiskupa sestry Dominiky Bohušové OP ocenění za své vítězné práce. V krátkém přivítání Mons. Duka řekl, že tolik dětí během celé historie existence arcibiskupství v jeho prostorách ještě nikdy nebylo. Zdůraznil, že soutěžní práce měly opravdu vynikající úroveň a že bylo velmi těžké rozhodnout o vítězích. Nutno podotknout, že nejmladšímu vítězi bylo 5 a půl roku a nejstaršímu 18 let.

Dovolte nám, abychom poděkovali J. E. Mons. Dominku Dukovi a sestře Dominice Bohušové za fantastický zážitek, na který budou určitě všichni účastníci slavnostního dne velmi dlouho s úctou vzpomínat.





Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku